Ik, ik lees

Ik, ik lees We starten het schooljaar met het Vreedzame School thema: ‘Wij horen bij elkaar’. Alle leerlingen schrijven een opsteker voor zichzelf op een rood hart. Tijdens de eerste week maken alle leerlingen in 2 lessen CKV een zelfportret voor de verjaardagskalender, de zelfportretten worden opgehangen op de ramen van het speellokaal onder de titel ‘Wij zijn allemaal uniek maar samen vormen wij een meesterwerk’. Het kunstwerk is hiermee zichtbaar voor ouders en verzorgers en wijkbewoners. Op de (Bisschop )Bekkersdag, de eerste vrijdag van het schooljaar worden alle opstekerharten opgehangen op het plein en wordt het kunstwerk van zelfportretten onthuld.

Ik,ik lees Bestaande activiteiten als de Kinderboekenweek en de poëziewedstrijd, worden in deze periode gecombineerd met onze eigen ‘Schrijversweek’. Een groot deel van de kinderen komt vaak nauwelijks in aanraking met jeugdliteratuur.

We kiezen daarom voor gerenommeerde, populaire schrijvers die toegankelijk schrijven voor een groot (kinder)publiek. Omdat we met ckv schoolbreed werken kiezen we ook voor schrijvers die met hun oeuvre de leeftijdsgroep 4 t/m 14 jaar beslaan. Roald Dahl, Annie M.G. Schmidt, Astrid Lindgren en Jacques Vriens. Rondom die schrijvers zijn en worden mappen met lesmateriaal ontwikkeld door diverse groepsleerkrachten. Een selectie van de tijdens CKV gemaakte gedichten worden later in het schooljaar opgestuurd naar de poëziewedstrijd. De periode Ik lees wordt afgesloten met een Kijkavond voor ouders. Hier wordt al het gemaakte werk uit deze periode van de kinderen tentoongesteld.